Dorade Grise (Zeekarper)

De zeekarper is familie van de baarsachtigen. Het is beslist geen verwant van de karper, die behoort tot een geheel andere orde: de karperachtigen. De zeekarper wordt ook wel grijze dorade genoemd.

Lengte/gewicht:
Deze vis is gemiddeld 30 cm lang en kan 60 cm worden.

Leefgebied:
Deze vis komt voor aan de oostelijke kusten van de Atlantische oceaan van Scandinaviƫ tot Noord-Namibiƫ.
Deze vissen leven (vaak in scholen) bij met wier begroeide rotskusten op een diepte tussen 5 en 300 meter onder het wateroppervlak.

Verkrijgbaarheid:
Hele jaar door.

Bereiding:
De smaak van de Dorade is vrij vol en hij is iets vettig. Hij lijkt wel een beetje op de Zeebaars. In Zuid Europa is het een populaire vis en wordt daar veel gegeten. Maar ook in Nederland staat hij steeds vaker op het menu. Hij is makkelijk te bereiden. In de pan, de oven of op de BBQ. Ook is het helemaal hot om hem in een zoutkorst te bereiden. Dan blijft de smaak van de vis ook goed behouden.

Hele vis:
20 minuten op 180 graden in de oven.
10 a 12 minuten op de barbecue in een visklem.

Filet:
15 minuten op 180 graden in de oven.
8 a 10 minuten in de pan.
6 a 8 minuten op de barbecue in een visklem.